martes, 19 de noviembre de 2013

L'Associació Catalana de Criminòlegs defensa la utilitat professional dels titulats en Criminologia davant la Comissió de Justícia del Parlament i rep el recolzament de tots els grups parlamentaris


Podeu descarregar aquesta notícia en format nota de premsa.

El president de l'Associació Catalana de Criminòlegs, el Sr. David Cuaresma, va comparèixer ahir per la tarda davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per tal de fer una defensa pública de la utilitat social de la criminologia com a professió. La compareixença és fruit de les conversacions que la ACC ve mantenint amb els diferents grups parlamentaris des de que, al maig de 2011,  va presentar la sol·licitud de creació del Col·legi Oficial de Criminòlegs de Catalunya, doncs és en seu parlamentaria que la llei preveu que es prengui la decisió final sobre la aprovació dels col·legis professionals.

El Sr. Cuaresma, que va acudir acompanyat d'altres membres de la junta directiva de l’ACC, així com de professors de criminologia de tres universitats catalanes que imparteixen els estudis de grau i de representats de l'Associació Interuniversitària de Criminologia, va explicar als diputats quines son les competències professionals que tenen els criminòlegs en el conjunt d’àmbits que es relacionen amb la delinqüència. En aquest sentit, va manifestar que l’aplicació professional del coneixement científic sobre l’anàlisi del fenomen delictiu, la seva prevenció i el seu tractament, han de permetre millorar l’efectivitat dels agents de control social per reduir la delinqüència i per millorar la seguretat ciutadana, reivindicant per aquest motiu la necessitat d'afavorir la inclusió professional dels titulats.

Tots els grups parlamentaris es van manifestar a favor de la necessitat de potenciar la incorporació laboral dels criminòlegs, especialment prenent en consideració el canvi de perfil professional que suposa l’existència dels nous graus de criminologia, i van mostrar el seu recolzament per la futura creació del col·legi oficial de criminòlegs de Catalunya. Pel que fa específicament a les sortides professionals que es vinculen amb els serveis dependents  de l’Administració de Justícia, es va coincidir que el següent pas serà realitzar una revisió acurada de les barreres actuals d’entrada dels criminòlegs per tal d’avançar en la seva eliminació.

Podeu veure la compareixença al canal de televisió del Parlament i podeu descarregar a la pàgina web de l’ACC el dossier que l’ACC va entregar als diputats amb informació sobre l’oferta de titulats en criminologia a Catalunya i sobre les potencials sortides professional del criminòlegs en la societat catalana actual.


Noticias


Textos criminológicos clásicos

La Criminologie - Raffaele Garofalo (1851-1934)

Para los interesados en la historia de nuestra ciencia ponemos a vuestra disposición el texto original del libro La Criminologie. Étude sur la nature du crime et la théorie de la pénalité que Raffaele Garofalo publicó en 1890.

Podéis acceder a este texto en tres formatos diferentes:

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

Traité des délits et des peines - Cesare Bonesana, marqués de Beccaria (1738-1794)

Un texto fundamental sin el cual no es posible entender el moderno Derecho penal ni por supuesto la Criminología. Se trata de la traducción al francés que se llevó a cabo en París en 1877.

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

En este otro enlace puede consultarse el texto original en italiano.Vídeo destacado: Forma parte de una serie de videos producidos por la Lancaster University


Vídeos del programa de TV3 'A la presó'