miércoles, 28 de noviembre de 2012

Homenatge a Jaume Curbet a l'ISPC


Una amplia representació de l'Associació Catalana de Criminòlegs ha assistit aquest matí a l’emotiu homenatge que li ha estat rendit a la seu de l'Institut Català de Seguretat Pública de Catalunya a Jaume Curbet (Girona, 1952-2011).

Jaume Curbet ha estat un dels més destacats criminòlegs catalans de les darreres dècades. Especialitzat en seguretat pública i gestió policial, va dedicar els seus primers esforços a la creació d'un model policial català que, amb la premissa de la defensa de la llibertat individual i el respecte pels drets de la ciutadania, garantís un servei d'excel·lència i en contacte continu i directe de la policia amb els ciutadans.

Des d'una primera aproximació als serveis policials locals de Girona, producte de la seva activitat política, va iniciar una profunda transformació democratitzadora dels cossos de policia locals catalans.

La tasca professional de Jaume Curbet es va estendre també a l'àmbit acadèmic, desenvolupant una fecunda activitat docent en Criminologia tant a Catalunya, en especial a la UOC, però també a altres autonomies i, el que resulta encara més meritori, a nivell internacional. Essent reclamat freqüentment tant per la seva vessant docent com de gestor de seguretat.

Les seves nombroses publicacions entorn al fet policial i a la seguretat pública són tot un referent ètic i professional de primer ordre.

El passat mes de juny, en el decurs del IX Congrés Espanyol de Criminologia celebrat a Girona, l’ACC també va participar en l’homenatge que se li va retre en la seva ciutat natal quan tot just es complia un any de la seva prematura desaparició.

La presència de l'ACC, mitjançant una comitiva integrada pel president, els dos vicepresidents i el tresorer, ha volgut retre reconeixement i homenatge a la seva figura.

Noticias


Textos criminológicos clásicos

La Criminologie - Raffaele Garofalo (1851-1934)

Para los interesados en la historia de nuestra ciencia ponemos a vuestra disposición el texto original del libro La Criminologie. Étude sur la nature du crime et la théorie de la pénalité que Raffaele Garofalo publicó en 1890.

Podéis acceder a este texto en tres formatos diferentes:

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

Traité des délits et des peines - Cesare Bonesana, marqués de Beccaria (1738-1794)

Un texto fundamental sin el cual no es posible entender el moderno Derecho penal ni por supuesto la Criminología. Se trata de la traducción al francés que se llevó a cabo en París en 1877.

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

En este otro enlace puede consultarse el texto original en italiano.



Vídeo destacado: Forma parte de una serie de videos producidos por la Lancaster University


Vídeos del programa de TV3 'A la presó'