sábado, 4 de febrero de 2017

EL CRIMINÒLEG ESPECIALISTA EN TERRORISME GIHADISTA: UNA PEÇA CLAU EN ELS EQUIPS MULTIDISCIPLINARIS DE PREVENCIÓ

Des de l'aparició d'aquest nou terrorisme d'etiologia gihadista present a la majoria de països del món molts han estat els fronts que les nostres forces i cossos de seguretat i serveis d'intel·ligència han hagut de mobilitzar i actualitzar per poder aturar la seva violència contra occident i la seva radicalització sobre els nostres joves.

Amb aquesta última "transformació" molt més violenta del grup Al-Qaida a Dáesh, l'esforç per detenir aquests terroristes s'ha hagut d'intensificar enormement ja no només en termes de detecció i detenció de presumptes afins a Dáesh aquí a occident sinó que s'ha vist la necessitat de començar a apostar per polítiques de prevenció, imprescindibles per frenar l'escalada de joves que juraven fidelitat a aquest grup.

Aquesta part de prevenció, descuidada fins fa poc, apareix a dia d'avui com un dels pilars imprescindibles per ajudar a aturar aquesta escalada de joves captats per donar la seva vida per una farsa que no té cap sentit de ser però que atrau una generació que ha crescut amb les noves tecnologies i que molts d'ells busquen el reconeixement fàcil i ràpid. Aquesta generació que alguns líders de Dáesh citen dient "aquests joves que no heu sabut cuidar i als cuidarem nosaltres" és la generació a la qual hem de prestar més atenció i focalitzar els nostres esforços per prevenir la seva radicalització.

Prevenció en la radicalització gihadista, encara que pot semblar fàcil, no ho és. Implica un treball multidisciplinari tant a nivell de professionals com d'àmbits d'actuació, en on la figura del criminòleg especialista en terrorisme gihadista és fonamental.

Cada vegada més la nostra professió, la criminologia, forma part dels equips de professionals en projectes europeus i no tan sols com a consultors en temes específics sinó com a investigadors principals. Cada vegada més Europa, que no Espanya, aposta per nosaltres i els nostres coneixements sobre prevenció i terrorisme, la nostra formació i aprenentatge, poc coneguda i valorada a casa nostra, és apreciada per la seva qualitat en molts altres països sent necessari i imprescindible la creació de col·legis de criminòlegs per defensar i promoure a aquests professionals que dia a dia han d'esforçar molt més que altres col·lectius per demostrar la seva vàlua.

Hem d'apostar pels nostres professionals criminòlegs i demostrar que el nostre saber suma i no resta, sent una peça clau en els equips multidisciplinaris per treballar en projectes de prevenció en general i en el radicalisme del terrorisme gihadista en particular.

David Garriga Guitart
Criminòleg. Especialista en Terrorisme d'etiologia gihadista

Noticias


Textos criminológicos clásicos

La Criminologie - Raffaele Garofalo (1851-1934)

Para los interesados en la historia de nuestra ciencia ponemos a vuestra disposición el texto original del libro La Criminologie. Étude sur la nature du crime et la théorie de la pénalité que Raffaele Garofalo publicó en 1890.

Podéis acceder a este texto en tres formatos diferentes:

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

Traité des délits et des peines - Cesare Bonesana, marqués de Beccaria (1738-1794)

Un texto fundamental sin el cual no es posible entender el moderno Derecho penal ni por supuesto la Criminología. Se trata de la traducción al francés que se llevó a cabo en París en 1877.

- En formato Word

- En formato PDF

- En formato RTF

En este otro enlace puede consultarse el texto original en italiano.Vídeo destacado: Forma parte de una serie de videos producidos por la Lancaster University


Vídeos del programa de TV3 'A la presó'